četvrtak, 8. prosinca 2011.

Obamino rješavanje najveće američke ekološke katastrofe

BP je u petak priopćio da je počeo crpiti dio nafte koja već mjesec i pol istječe iz oštećene bušotine Deepwater Horizon, no nije naveo o kojim se količinama radi ni u kojoj je mjeri uspio zahvat postavljanja posebne kupole na bušotinu iz koje se nafta crpi u tanker na površini.

Ni predsjednik Obama u tom slučaju nije bio odviše rječit. Odbio je iznijeti detalje o BP-ovu pokušaju, ali je rekao kako se čini da se "kupola za sada drži". Ipak, dodao je da je prerano za optimizam te da će dužnosnici znati više tijekom iduća dva dana. Obama se nakon toga obrušio na BP-ovu marketinšku politiku kojoj je cilj popraviti recepciju tvrtke u javnosti, kao i na podjelu milijardi dolara u dividendama.

"Rekli su da žele to napraviti kako treba. To je dio njihove oglašivačke kampanje. Dobro, i mi želimo da oni to naprave kako treba", rekao je Obama kritizirajući BP zbog trošenja 50 milijuna dolara na kampanju popravljanja imidža u američkim medijima.

"Ono što ne želim čuti je da, dok troše toliki novac na TV oglašavanje i svoje dioničare, daju sitniš ribarima i malim poduzetnicima ovdje u Zaljevu", dodao je. Nakon objave fotografija pelikana i galebova prekrivenih naftom i kuglama katrana koje su dospjele do plaža Floride, BP je popustio pritisku i odgodio odluku o isplati idućih kvartalnih dividendi.

Američkog su predsjednika, koji je ranije izjavio da je bijesan zbog čitave situacije, politički analitičari optužili da tijekom čitave katastrofe nije pokazao dovoljno empatije i emocija. 51 posto odraslih Amerikanaca u CNN-ovoj anketi krajem svibnja izjasnilo se da ne podržava Obamino rješavanje najveće američke ekološke katastrofe, dok ga je podržalo 46 posto.

Obama je na takve kritike u četvrtak odgovorio Larryju Kingu da bi "vrlo rado provodio vrijeme ispuštajući ventile i urlajući na ljude", ali da to nije posao za koji je zadužen. "Moj posao je riješiti problem", rekao je.

Nema komentara:

Objavi komentar